Per_Lohse_fortaller

Hunseby Kirke,Hunseby Kirkevej 12, 4930 Maribo

HUNSEBY KIRKE

Er et menighedsrådsmedlem grå og kedelig?

Hvis man er valgt ind i sognets menighedsråd, er man så sådan en der sidder med foldede hænder og kun venter på, at det næste Kirkeblad skal komme ind af døren, eller venter på det næste møde i menighedsrådet. Er det er hele ens liv?

Min kære genbo, Præsten i Hunseby Gitte stak forleden hovedet indenfor: ”Jeg har tænkt på Per, om ikke du ville skrive lidt om, hvad du går og tumler med. Jeg har jo læst, at du samler materiale og beretninger ind, til en bog om hvad der skete her på Midtlolland under besættelsen, og hvordan gå det med det? Jeg må nok lige kort fortælle om, hvorfor jeg er gået i gang med at samle materiale ind og hvorfor min interesse for tiden 1940 til 1945.

Min far Poul Lohse Hansen gik aktivt ind i modstandsbevægelsen i starten af 1944 ligeledes gjorde to af hans brødre Hans og Vagn. Der blev ikke talt meget om tiden der fra, først efter far Poul var omkring 75 år, åbnede han lidt op for noget, som havde præget hans unge år; den frygt i hverdagen man levede med, om man var blevet stukket til Gestapo, efter at man havde været ude om natten for at hente eller fordele nedkastede våben og sprængstof. Kunne dem man arbejdede sammen med, og hvor enkelte var på Tyskernes side, se at man opførte sig ”underligt” i nogle situationer og var træt, når man mødte på arbejde. Jeg har senere fundet flere som var aktive i modstandsbevægelsen og som fik PTSD fra den tid af.

Jeg gik for nogle år siden ind på Maribo Arkiv for at se, hvad der lå omkring den tid. Jeg fandt kun en beretning fra Stenfisker William Jensen i Bandholm. Det var ikke meget, så jeg tænkte, at det ville jeg gøre noget ved, når jeg fik tid dertil, og den tid er kommet. Jeg var så heldig at blive bedt om at stedfæste nogle billeder for Ole Madsen i Brabrand, som havde henvendt sig på Maribo Arkiv. Han levede sin barn og ungdom på Maribo Sukkerfabrik og gik og tumlede med at skrive om samme emne som jeg; en bog om hvad skete der under krigen på Midtlolland. Så vi har slået os sammen, Ole har skrevet flere bøger og har erfaring med opsætning og udgivelse, og jeg har lokalkendskabet samt flere års interesse i emnet.

For en ca. en måned siden var jeg i Folketidende, hvor jeg opfordrede folk til at henvende sig, hvis de havde noget som de kunne fortælle, en hændelse en genstand fra dengang noget nedskrevet fra deres forældre/familie, billeder ikke kun krudt og kugle, intet er for småt, hellere ringe om lidt end slet ikke at ringe, den mindste ting kan hjælpe med at danne et billede fra dengang. Der var ikke de store sabotage aktioner på Lolland, med mange nedkastninger og andet aktivitet for ikke at glemme aktionen i Ryde som jeg tror at jeg at ved at være til bunds med. Jeg har fået rigtig mange henvendelser og kan sagtens bruge flere, enkelte personer ligger inde med stor viden, som jeg er taknemmelig for at de vil dele, andre er kommet med små oplysninger som der kan kædes sammen med andre til at give en helhed. Ring til mig på 20 73 01 75 jeg lytter eller kører gerne afsted. Hovedinteressen for bogen er: afdeling 2, det midterste Lolland. Jeg holder også foredrag om emnet.

Jeg vil slutte med at sige at det er min interesse, sammen med meget andet, når der ikke lige står menighedsråd på skemaet. Det samme gælder også for dem, som jeg sidder i menighedsrådet sammen med. Ingen af dem sidder med hænderne i skødet og venter på næste udgave af Kirkebladet, eller venter på at skulle bage kage til den næste sangaften. Det er dybt engagerede personer i alverdens ting og med vidt favnende interesser ud over det Kirkelige.

Medlem af menighedsrådet i Hunseby

Per Lohse Hansen.