4-maj-fortalt-af-gitte

Hunseby Kirke,Hunseby Kirkevej 12, 4930 Maribo

HUNSEBY KIRKE

Kære Hunsebyere. 

VI FEJRER 75 ÅRET FOR DANMARKS BEFRIELSE d. 4 MAJ

Af Gitte Sylvest Larsen, Sognepræst, Hunseby sogn. 


Den 4. maj er en af de helt store datoer i nyere dansk historie. Dagen, hvor Danmark atter blev frit oven på ”de fem forbandede år” - de fem år, Danmark var besat af vores tyske naboland.  
 
Jeg er selv født i 1963, så jeg har ikke personligt oplevet, hvad det vil sige, at mit land og mit folk bliver besat af en udefrakommende besættelsesmagt. Det er kun den, der har stået i situationen, der ved, hvad det vil sige at have gennemlevet det. 

Men ligesom så mange andre er jeg vokset op med fortællinger og øjenvidneberetninger om 2. verdenskrig. Min mor blev født i 1937 på en gård nær Hillerød. Hun fortalte nogle gange om, hvad der havde gjort mest indtryk på hende i forbindelse med befrielsen. Hun var 8 år gammel, da Hitler kapitulerede. Hun stod ude i haven og så de unge tyske soldater forlade Danmark til fods. Hun stod og så dem gå forbi ude på landevejen. De kom gående i store grupper, og de så forhutlede og magre og sultne ud. Det syn glemte hun aldrig.  

Men krigen havde sat sine spor i min familie. Spor som aldrig kunne viskes ud eller gøres om. 

Da jeg var en 15-16 år fortalte min mor mig endelig, at min morfars svoger havde handlet med tyskerne. Han havde solgt grise, fra sin gård, til tyskerne og tjent store penge på det. Han tjente så mange penge, at han holdt fine fester, hvor han prøvede at imponere sine gæster ved at rulle pengesedler sammen og ryge dem som cigarer. Min morfar tilgav ham aldrig, og han tålte ham kun, fordi han var gift med min morfars søster, og hende elskede han.  

De to mænds meget anstrengte forhold prægede alle vores familie sammenkomster, for min morfar ville ikke engang sidde ved siden af sin svoger, og slet ikke tale med ham. Jeg kan huske, at det var en stor lettelse at få sat ord og billeder på familie hemmeligheden. Det gav mig en dybere forståelse af, hvor ødelæggende krig er. 

Lad os tænde lys i alle vore vinduer og fejre 75 års dagen for befrielsen og takke Gud for freden i alle disse år. Og lad os bede for hinanden. Det kan ikke gøres ofte nok. Gud velsigne jer! 
 
Rigtig god 4. maj!